Ako si vybrať tú správnu kávu

Chcem sa ti páčiť.     

Som Coffia, výberová specialty káva. Môj pražiar ma starostlivo vyberá z tých najlepších zŕn a odrôd, ktoré nám tento rok príroda dala. Váži si prácu pestovateľov a preto mi veľmi rád necháva čo najviac prirodzených vôní a chutí.

Oblieka ma len do priesvitných ľahkých šiat jemného praženia na FILTER. Možno ma takú ešte nepoznáš, ale vtedy sú moja aróma a chuť na maxime. Zachovávam si väčšinu prirodzených ovocných vôní a kyseliniek. Niekedy viac, inokedy menej. Závisí od teroáru, z ktorého pochádzam. Ak so mnou budeš pri príprave dobre zaobchádzať, odmením ťa úžasným komplexným zážitkom.

Chcem sa ti páčiť aj ako ESPRESSO. Tretia vlna (third wave) priniesla iný pohľad. Výnimočné zelené zrná skrývajú množstvo nádherných vôní a chutí. Čím ma tmavšie pražia, tým sú menej výrazné. Hoci sú takéto šaty už o niečo bohatšie, ešte stále nezatienia moju prirodzenú krásu. Pri príprave na espresso sa veľmi zvýrazňuje kyslosť. Priveľa acidity by však mohlo pôsobiť rušivo. Preto sa môj pražiar rozhodol, že radšej obetuje trošku z vôní a chutí, ale predstaví ma ako vyrovnanejšiu a vyváženejšiu. Ak ma chceš spoznať, aj keď nemáš ešte so „third wave“ veľa skúseností, ochutnaj ma ako „flat white“. Mlieko utlmí kyselinky, ale vône a chute ponechá. Mimochodom, môjmu pražiarovi sa takto veľmi páčim, rád si užíva espresso.

Chcem sa ti páčiť, aj keď rýchle zmeny nie sú tvoj štýl a na „third wave“ pozeráš stále trochu nedôverčivo. Skús ma ako OLD SCHOOL ESPRESSO. Takto som najtmavšia a najviac horká. Ale pozor. Môj pražiar mi nikdy neoblečie dlhý ťažký čierny kabát, pod ktorým ma už nikto nespozná. Záleží mu na tom, aby sa moje prirodzené vône a chute úplne nestratili v horkosti prepraženej, takmer spálenej kávy. Záleží mu na tom, aby nezničil námahu, ktorú do mňa vkladali ruky mojich pestovateľov. Lebo starať sa o výberové, často chúlostivé odrody kávy, je vždy tá ťažšia cesta. Len najkvalitnejšie druhy však majú neskôr potenciál na svetlé praženie.

Krivky Arómy Acidity a Horkosti v závislosti od dĺžky praženia

Možno sa už teraz pozeráš na svoju tradičnú horkú kávičku trochu inak a možno objavíš čaro aj v mojich svetlejších podobách. Pretože čím bližšie som k tomu, čo do mňa vložila príroda, tým som bohatšia a voňavejšia a tým viac ti dokážem ulahodiť.

 

Zanechaj komentár

Všetky komentáre sú pred publikovaním moderované