Kto sú a ako to robia

Pražia ma v novej progresívnej pražiarni a Coffee Labe vo Veľkom Grobe, za pomoci moderných technológií.  Coffee Lab slúži na vyhodnocovanie vzoriek zelenej kávy z celého sveta a pomáha vybrať len to najlepšie z aktuálnych zberov. Len asi 5 až 10% svetovej produkcie kávy môže byť označených ako specialty. Vyhodnocuje sa veľa parametrov: vlhkosť, hustota a tvrdosť, vodná aktivita, ale najmä senzorické vlastnosti kávy. 

Pražiareň vlastnia Eva a Michal Maliarikovci. Michal je môj pražiar.

Eva sa stará o ekonomickú stránku, účtovníctvo a objednávky. 

Pomáha aj Andrej. Má len 12, ale už vie pripraviť slušné espresso...

Michal je skúsený IT architekt, ktorý pracoval na mnohých veľkých IT projektoch, počas ktorých sa vypilo veľa, veľa kávy. Vždy túžil po lepšej a preto sa pred pár rokmi rozhodol pražiť svoju vlastnú kávu a neskôr postaviť pražiareň. 

Tak tu som doma. Pražiareň v Veľkom Grobe:

Môj pražiar, Michal, je členom Specialty Coffee Association (SCA) a Cechu pražiarov (Roasters Guild).
Dosialhol najvyššiu SCA certifikáciu v odbore Roasting a Sensory:
SCA Roasting Professional 
SCA Sensory Skills Professional
Senzorika je veľmi dôležitá v hodnotení toho, ako káva vonia a ako chutí. Michal pomocou cuppingu ochutnáva veľa vzoriek a prideľuje im body. Na základe dosiahnutého skóre sa potom rozhoduje o tom, z ktorej kávy budem stvorená. Sample pražička slúži práve na praženie vzoriek.
Pre teba ma pražia na veľkej produkčnej pražičke v dávkach rôznych veľkostí. 
Michal tvrdí, že kvalita kávy sa dá dosiahnuť len kvalitným vybavením a kontrolovaním.
Preto používa rôzne prístroje na meranie vlhkosti zrna, meranie odtieňa upraženej kávy alebo meranie hustoty. Ale medzi nami, podľa mňa len potrebuje veľa hračiek :)

Zanechaj komentár

Všetky komentáre sú pred publikovaním moderované