Súťažné mlieko - competition milk

Baristi na svetovej súťaži World Barista Championship okrem iného pripravujú aj mliečne drinky. Pripravujú ich tak, aby boli krémové, prirodzene sladké a mali príjemnú textúru. V roku 2017 kanadský barista Ben Put prišiel s konceptom súťažného mlieka, ktoré pripravil tak, že čiastočne zmrazil normálne mlieko, v ktorom ako prvá zmrzne voda. Tú následne odstránil a dosiahol tak nezvyčajné koncentrované mlieko pre svoj mliečny nápoj. Jeho mlieko získalo neskutočnú popularitu a na svetovej súťaži má odvtedy svoje miesto.

Na obrázku hore Ben Put mrazí mlieko tekutým dusíkom, aby odseparoval vodu od proteínov, tukov a cukrov a vytvoril si tak super koncentrované mlieko.

V prevádzkach nie je jednoduché takéto mlieko pripraviť a naša kaviareň v Novom Apolle v Bratislave je prvou prevádzkou na Slovensku, kde si môžete dať Flat White, alebo Cappuccino s competition mliekom.

Milbok, ako sa toto competition mlieko volá, obsahuje oproti plnotučnému mlieku viac proteínov aj viac tuku. Chuť je ale iná, ako keby sme do mlieka pridali len smotanu. Toto mlieko ponúka oveľa lepšiu stabilitu peny a prírodnú krémovosť bez toho, aby bolo príliš tučné.

 

Milbok je označované aj ako Double Milk, pretože v jednom litri sú skoro dva litre mlieka. Je to prvé competition mlieko, ktoré ponúka stabilnú kvalitu počas celého roka. 

Svetlo pražené kávy spolu s milbokom vytvoria nezabudnuteľný zážitok. Ak si ho chcete vychutnať s tmavším pražením, aj tu bude hviezdiť. 

 

Zanechaj komentár

Všetky komentáre sú pred publikovaním moderované