Kľúčová úloha kvalitných mlynčekov vo výberovej kávy: Odôvodnenie investície

Vo svete výberovej kávy zohráva každý detail dôležitú úlohu a jedným z často prehliadaných, no zároveň kľúčových prvkov je mlynček na kávu. Od rušných kaviarní po útulné domáce kútiky, technológia mlynčekov hrá zásadnú úlohu pri extrahovaní dokonalých chutí zo zrniek kávy. V tomto článku sa budeme venovať významu kvalitných mlynčekov na kávu, preskúmame technológiu rôznych typov mlecích kameňov a pochopíme, prečo je investícia do prémiového mlynčeka neodmysliteľná pre každého nadšeného milovníka kávy.

Technológia mlynčekov: Základ dokonalého kávovaru Technológia mlynčekov na kávu sa v priebehu rokov výrazne rozvinula, najmä pokiaľ ide o dizajn mlecích kameňov - rotujúcich povrchov zodpovedných za "krájanie" kávových zŕn. Kvalitné mlynčeky na kávu používajú zvyčajne dva hlavné typy mlecích kameňov: ploché mlecie kameňe a kónické mlecie kameňe.

Ploché mlecieí kamene vs. kónické mlecie kamene: Ploché sa skladajú z dvoch rovných, paralelných mlecích kotúčov umiestnených jeden na druhom. Kávové zrná sa zavádzajú do stredu mlecích kamoeňov a počas mletia sa posúvajú smerom k vonkajším okrajom. Na druhej strane, kónické mlecie kameňe majú jeden kameň tvarovaný ako kužeľ a druhý, ktorý doň zapadá. Kávové zrná padajú do medzery medzi oboma kameňmi a postupne sa smerom dole melú.

Konzistencia a vplyv na chuť: Výber typu mlecích kameňov výrazne ovplyvňuje konzistenciu mletia kávy a tým aj chuť konečného nápoja.

Kónické mlecie kamene sú známe svojou schopnosťou vytvárať rovnomernejšie mletie vďaka pomalšej rýchlosti mletia a väčšej ploche mletia. To vedie k vyváženejšiemu extrahovaniu. Často sú však bimodálne. Čo to znamená? Ak by ste zobrali vzorku kávy namletej kónickými kameňmi a dali ju pod mikroskop, tak by ste videli dve veľké skupiny veľkostí čiastočiek. Jednu väčšiu a druhú menšiu. Unimdodálne mlynčeky produkujú len jednu (tú nastavenú) hrúbku.

Ploché kame by vo všeobecnosti mali produkovať unimodálne mletie, všetky čiastočky by mali byť rovnaké. Tým sa dá dosiahnuť rovnaká úroveň extrakcie pre akýkoľvek druh prípravy kávy, či už alternatívy alebo espresso. Nie všetkým mlynčekom s plochými kameňmi sa unimodálne mletie aj darí. Jedným z tých úspešných je napr. Mahlkonig EK43, ktorý sa používa na väčšina majstrovstiev v príprave kávy akéhokoľvek druhu. 

Podextrahovanie a Preextrahovanie: Vplyv na chuť Používanie mlynčekov na kávu, ktoré nevytvárajú konzistentnú hrúbku mletia, môže spôsobiť dva bežné problémy počas prípravy kávy: podextrahovanie a preextrahovanie. Pochopte tieto pojmy je nevyhnutné pre pochopenie kľúčovej úlohy kvalitných mlynčekov v špecialitnej káve.

Podextrahovanie nastáva, keď sa kávové zrná nedostatočne extrahujú, čo vedie k nedostatočne rozvinutej a oslabenej chuťovej profilu. To sa deje, keď sú kávové častice príliš veľké alebo hrubé, čo vedie k nedostatočnému kontaktu s horúcou vodou počas prípravy kávy. Výsledkom môže byť káva so zakysnutou, kyslou alebo dokonca trávnatou chuťou, s nedostatkom tela a sladkosti.

Preextrahovanie na druhej strane vzniká, keď sa kávové zrná preextrahujú, čo vedie k vysokému obsahu nežiaducich zlúčenín, čo spôsobuje horkú a nepríjemnú chuť. To sa deje, keď sú kávové častice príliš malé alebo jemné, čo spôsobuje nadmerný kontakt s horúcou vodou počas prípravy kávy. Preextrahovaná káva môže mať horkú, stiahnutú chuť a vo výsledku chýba nuansované chutné arómy kávy.

V oboch prípadoch nedostatočná konzistencia hrúbky mletia poskytovaná lacnými alebo zle navrhnutými mlynčekmi môže viesť k nevyváženému extrahovaniu, ovplyvňujúc celkovú chuť kávy. Kvalitné mlynčeky s presnými mlecími kameňmi zaručujú konzistentnú hrúbku mletia a minimalizujú riziko podextrahovania alebo preextrahovania.

 Znamená to, že kvalitný mlynček namelie takú hrúbku na akú bol nastavený a nebude tam vysoké množsvo menších a vačších čiastočiek. Táto konzistencia je kľúčová pre dosiahnutie dobre vyváženej a chutnej šálky výberovej kávy, čo odôvodňuje vyššiu cenu za výnimočné výsledky, ktoré kvalinté mlynčeky prinášajú.

Zanechaj komentár

Všetky komentáre sú pred publikovaním moderované