Cascara, čaj z dužiny kávových čerešní konečne aj u nás
V článku sa dozviete:
- Prečo konečne?
- Čo je to Casacara
- Ako chutí a ako sa pripravuje
- Prečo nie je jedno, z akej kávy pochádza
- Ktorá je podľa nás tá najlepšia
- Obsah kofeínu v cascare
Cascara sa od tohto roka môže predávať legálne
Do 4. februára 2022 nemohla byť v EU Cascara predávaná ako potravina. Dala sa kúpiť, ale iba na čierno. Zakladáme si na tom, že veci robíme tak, ako sa robiť majú, a preto sme svoj lov na tú správnu cascaru začali až po jej schváleni v EU ako Novel Food*.
Čo je to Cascara
Plody kávy tvoria "čerešne", ktoré majú šupku, dužinu a kôstku (zvyčajne 2 kôstky/fazuľky - 2 kávové zrná).
Pri mokrom spracovaní sa dužina so šupkou oddelí od kôstok. Kôstky sa premývajú, až sa zbavia dužiny úplne a potom sa sušia. Šupky s dužinou, ak sú výnimočné, sa sušia na slnku, často sa prevracajú, a tak vzniká cascara. Ak sú šupky obyčajné a nie vysoko kvalitné, použijú sa ako ekologické hnojivo.
Ako chutí Cascara
Veľmi to záleží od odrody a kvality spracovania. Pri spracovaní je ľahké spraviť chybu a cascara zatuchne, alebo splesnie. Len cascara, ktorá dostala more lásky, bude chutiť úžasne. Pili sme už cascaru, ktorá nebola dobrá. Z našich skúseností patrí medzi najlepšie tá z Panamy. Naša prvá cascara pochádza z farmy CARMEN ESTATE v Paname. Nájdeme v nej slivky, hrušky a marhule.
Chutí sladko, ale nie príliš, je kvetovo voňavá a má nádhernú jemnú aciditku. Je to osviežujúce a veľmi príjemné všeobecne. S kávovou chuťou to nemá nič spoločné. Je to príjemný ovocný čajík so sýtou chuťou, intenzívnou nádhernou vôňou a krásnou aciditou. Nepoznám nikoho, kto by na cascaru povedal, že "nie, toto mi nechutí."
Ako sa pripravuje
Základný recept: 50g cascary zalejeme 1 litrom filtrovanej vody teploty 95 stupňov celzia. Necháme luhovať 10 minút.
Toto je základný recepť. Utrhnite sa z reťaze a skúste iný :)
Cold brew cascara? 150 g Cascary zalejeme litrom studenej vody a necháme v chladničke 24 hodín.
Cascara sa často používa aj ako zložka pre rôzne kávové drinky. Opakujem, odhoďte zábrany a experimentujte.
Cascara a množstvo kofeínu
Chlapci zo Squaremile si už pred nejakým časom nechali zmerať množstvo kofeínu v cascare. Vyšlo im, že ak varili výluh z 20 g cascary v litri vody, tak tento výluh obsahoval cca 110 mg. Ak jedna porcia je 250 ml, tak obsah kofeínu bude cca 28 mg. V rovnakej dávke filtrovanej kávy bude cca 100 mg, v double espresse bude cca 130 mg. Náš recept na cascaru počíta s 50 mg cascary na 1 liter, čiže obsah kofeínu bude cca 68 mg, teda menej ako v iných kávových receptoch. Treba mať však na pamäti, že kofeín tam je a nepiť litre cascary len preto, lebo výborne chutí.
*Definícia Novel Food je potravina, ktorá sa v EU nekonzumovala ľudmi v signifikantnom množstve pred 15 májom 1997. Novel Fool môže byť novo vytvorená, inovatívna potravina, ako aj potravina ktorá sa tradične konzumuje mimo EU.