Recenzentom Blogu o káve Coffia „odpálila dekel“

Sme veľmi radi, že naša káva sa dostala aj do recenzie Blogu o káve. V konkurencii viacerých výborných slovenských pražiarní sa napokon aj presadila a dostala sa do čela recenzného rebríčka. Hovoríme konkrétne o káve Kostarika Las Lajas Milenio Honey.

S redakciou blogokave.sk sme sa najskôr spojili textovo i telefonicky a na ochutnávku sme im poslali viacero káv. Ladislav Király so svojimi spolupracovníkmi, baristami Filipom Lörincom a Gabrielou Drenkovou, ochutnali spomínanú Kostariku a tri kolumbijské kávy Anserma, El Rubi Papayo a Rogelio Espinosa Geisha.

Rozhodli sa, že recenzovať budú Las Lajas Milenio Honey. Na sklade sme z nej v danej chvíli mali najviac, bolo to okolo 400 kíl zelených kávovníkových zŕn. Ako sami napísali, táto káva im „odpálila dekel“, ale vraj aj ostatné tri kúsky by zabodovali veľmi podobne. V Coffii nás to veľmi potešilo.

Z recenzie vyberáme:

Zrná

Už na prvý pohľad bolo jasné, že ide o moderné výberové espresso. Praženie by sa dalo zaradiť medzi tie svetlejšie na škále espresso roastov. Zrná boli pomerne uniformné čo sa týka tvaru a veľkosti. Nenašli sme medzi nimi žiadne defektné kúsky.

Aróma

Ohromná. Od pražiarne Coffia sme obdržali hneď niekoľko káv a každá vynikala svojou „aromatikou“. Avšak aróma tejto Kostariky medzi ostatnými kávami ešte trochu vyčnievala. Vôňa kávy je extrémne sladká. Ako prvé sme pociťovali jemné kvetiny, ktoré striedali sladké čokoládové pralinky.

Cupping

Kostarika Las Lajas Milenio na každom teplotnom stupni vynikala svojou sladkosťou. Za horúca chutila ako rumové pralinky, za tepla ako fialky a čerešňové pralinky a za studena káve dominovali fialky spolu s čerešňami. V chuti sme našli veľmi príjemnú aciditu čerešní, telo pôsobilo smotanovo a dochuť bola nekonečne dlhá, sladká a kvetinová.

 

Espresso

Do nastavovania espressa sme sa púšťali s obrovskými očakávaniami. Káva do týchto chvíľ nastavila v každom parametri latku veľmi vysoko. No a napokon platí, že na espresse ju rozhodne nepodliezla. Úprimne môžeme povedať, že lepšie espresso sme nepili už poriadne dlho.

Náš finálny recept predstavoval 40 gramov espressa pripravených z 18 gramov kávy za 25 sekúnd. Takto pripravené espresso pôsobilo komplexne, supersladko, kvetinovo a pralinkovo. Chladnutím sa v chuti objavovalo červené víno a dochuť kávy bola neskutočne dlhá, ovocná a kvetinová. Telo kávy pôsobilo krásne smotanovo a acidita bola jemná, nepôsobila ostro.

Celkové hodnotenie

Kostarika Las Lajas Milenio nám odpálila dekel. S čistým svedomím môžeme povedať, že sme v recenziách doposiaľ nemali lepší espresso roast. Ide o krásne vybalansované moderné espresso plné príjemných chutí. Fakt vysoká kávová liga. Viac slov netreba, určite kávu vyskúšajte.

Samotní profesionálni baristi našej káve udelili 23,5 bodu z 25 možných (aróma 5 – acidita 4,5 – telo 4,5 – dochuť 4,5 – celkový dojem 5). Po sčítaní bodov v ostatných hodnotených kategóriách sa Kostarika Las Lajas Milenio dostala na celkový súčet 45 bodov.

Celú recenziu s množstvom ďalších zaujímavých informácií nájdete v článku s názvom „Recenzia Kostariky Las Lajas z Coffie: Toto nám odpálilo dekel“ na webovej stránke blogokave.sk.

 

Zanechaj komentár

Všetky komentáre sú pred publikovaním moderované