GESHA alebo GEISHA

Geisha je nepochybne najúžasnejšou a najoceňovanejšou odrodou kávy. Jej výrazná vôňa a intenzívna chuť, spolu s pretrvávajúcou dochuťou z nej urobili najvyhľadávanejšiu kávu sveta. 

Odrody arabiky

 

Coffea Arabica má veľa odrôd. Najjednoduchšie je prirovnanie k hroznu. Biele hrozno je ako Coffea Arabica. Hrozno má svoje odrody ako napríklad Iršaj, Veltlínske zelené, Chardonnay atď. Podobne Coffea Arabica má odrody ako napr. Pink Bourbon, Catturra, SL22, Geisha a mnohé ďalšie

 

V kávovej komunite sa vedie spor, či sa táto odroda má označovať ako GEISHA, alebo GESHA, prípadne či ide o dve rôzne odrody.

Všeobecne sa verí, že všetky rastliny Geishe sa rozšírili z Etiópie z oblasti GESHA najprv do Kostariky a neskôr do Panamy. 

Prvé zmienky o Geishi pochádzajú z roku 1936 (podľa dailycoffeenews). Britský konzul v liste hovorí svojim kolegom, že im posiela semienka kávy GEISHA. 

Vo svojom liste uvádza súradnice miesta, ktoré označuje ako Geisha Coffee Area. Mnohí ozačujú Geishu ako kávu, ktorá pochádza z GESHA regiónu. Gesha región je však pomerne vzdialený (smerom na západ) od súradníc uvedených v liste. 

Výslovnosť GESHA nie je jednoznačné geša ani jednoznačné geiša.  Je preto možné, že historicky sa začalo označenie písať nesprávne. Obchodníci sa nenáhlili s opravou, preťože tento názov káve dodával istú dávku exotickosti vyplývajúcej z prirovnania ku japonskej spoločníčke.

O Geishe sa viac začalo hovoriť až v roku 2004. V Paname sa vtedy konala aukcia kav. Ceny v maxime dosahovali cca 5USD za pol kilo, keď sa Geisha s Haciendy Esmeralda vyšplhala na 21USD za pol kilo. Od vtedy ceny Panamkej Geishe rastú vysokým tempom až na niekoľko tisíc USD za pol kilo. 

Geisha sa pestuje aj v iných krajinách ako Panama. Napr v Etiopii (odkiaľ pochádza), Kolumbii, Kostarike ale nepochybne najlepšie sú práve z Panamy, čo je dané jedinečným zložením pôdy, podnebia a nadmorskej výšky.

Z našej pražiarne ste mohli ochutnať Geishu od Allana Hartmanna z Panamskej farmy Rocky Mountain, bohužial je už vypredaná. Odporúčame však do pozornosti kávy z našej COMPETITION SERIES.

 

Zanechaj komentár

Všetky komentáre sú pred publikovaním moderované